EU-domstolen i Luxembourg
1 av 2
EU-domstolen i Luxembourg. Foto: Foto: Peter Hoelstad /TT
Medelhavet, migranter
2 av 2
Räddningsaktion från april förra året. Foto: Patrick Bar/TT

EU-dom stoppar humanitära visum för asylsökande

Reporter Susanne Palme: Vägledande dom
1:32 min

EU-länderna är inte skyldiga att bevilja så kallade humanitära visum till personer som vill resa till EU för att söka asyl. Det slog EU-domstolen fast i en vägledande dom idag.

Domen handlar om en kristen syrisk familj från Aleppo som i höstas ansökte om visum till Belgien för att söka asyl där. Familjen åberopade det försämrade säkerhetsläget i Syrien.

För en månad sen kom generaladvokatens förslag till dom där han anser att Belgien är skyldig att utfärda så kallat humanitärt visum eftersom familjen riskerar tortyr i sitt hemland.

Men EU-domstolen gick alltså på en annan linje idag. Enligt domstolen reglerar EU:s viseringsregler bara visum för kortare vistelser, upp till 90 dagar, men i det här fallet avsåg familjen alltså att stanna permanent i Belgien, och då kan EU-reglerna inte tillämpas.

Däremot kan EU-länderna, om de så önskar, införa humanitära visum i sin nationella lagstiftning.

Det här är ett stort bakslag för flyktingorganisationer och för Europaparlamentet som gjort en helt annan tolkning av EU-rätten. Just nu pågår förhandlingar mellan Europaparlamentet och EU:s regeringar om en revidering av visumreglerna, där parlamentet kräver att humanitära visum ska kunna utfärdas för att ge en laglig väg in i EU för asylsökande. Men med dagens dom är detta inte längre möjligt.

Tretton EU-länder och även EU-kommissionen hade intervenerat på Belgiens sida inför EU-domstolen.

Om domstolen valt att istället ställa sig på den syriska familjens sida, så hade det fått stora konsekvenser. Då hade asylsökande inte längre tvingats riskera livet på Medelhavet för att ta sig till Europa, utan kunnat söka --och också beviljats --visum direkt på en ambassad utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".