Kim Jong-Un och Najib Tun Razak
Kim Jong-Un och Najib Tun Razak Foto: TT

Malaysiska medborgare stoppas från att lämna Nordkorea

1:01 min

Relationerna mellan Nordkorea och Malaysia blir sedan mordet på Kim Jong-nam allt mer spända. Nu stoppar Nordkorea alla malaysier från att lämna landet, i vad som av Malaysia beskrivs som en gisslansituation.

Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KNCA skriver att alla malaysier hindras att lämna landet fram till att händelsen i Malaysia bli utredd.

Det var i februari som Kim Jong-nam, halvbrorbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un, giftmördades på en flygplats i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur.

Sedan dess har en diplomatisk kris uppstått mellan Nordkorea och Malaysia, som tidigare var ett av få länder med en relativt bra relation till den stängda diktaturen.

Malaysias premiärminister Najib Razack fördömde beskedet från Nordkorea. "I praktiken är malaysier nu tagna gisslan i Nordkorea", sade han, men svarade snart med att införa liknande restriktioner för nordkoreaner i Malaysia.

Ett tiotal malaysier finns enligt landets myndigheter i Nordkorea. Hur många nordkoreaner som finns i Malaysia är osäkert, men beräknas vara runt ett tusental.

Samtidigt pågår utredningen efter mordet. Två kvinnor är häktade, men malaysiska myndigheter, som misstänker Kim Jong-un för att ligga bakom mordet, eftersöker flera nordkoreanska tjänstemän och diplomater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista