Donald Trump avvecklar statliga regleringar

2:02 min

I USA har president Donald Trump bestämt att för varje ny reglering som införs på statlig nivå ska två gamla bort. Den nya administrationen har också i snabbt takt avvecklat en del av president Obamas beslut och fler återställare är på väg i kongressen.

För inte så länge sedan väckte en ny fras politiskt uppseende. Den yttrades av Stephen Bannon, president Donald Trumps strategiske rådgivare, som talade om att "dekonstruera den administrativa staten" som ett av flera mål för administrationen:

Stephen Bannon har inte utvecklat vad han menade men Trumpadministrationen avvecklar i rask takt statliga regleringar som den anser skadar tillväxt, företag och jobb - eller bara är onödiga. Administrationen har fryst arbetet med regleringar och stoppat nya från att börja gälla.

För varje ny som införs måste två gamla bort. Kongressen behandlar flera förslag just nu, som att ta bort det krav staten har på att alla elever ska kunna få tillträde till allmänna skolor för att istället låta delstaterna bestämma själva. Presidenten och republikanerna vill också ta bort en rad beslut som skärper kraven på säker arbetsmiljö i företag som vill komma ifråga för statlig upphandling.

Trumpadministrationen har lovat att ta bort utsläppsregleringar för kolföretag och lätta på krav på miljöskydd för vatten. Bilföretagen kommer troligen slippa nya krav på bättre bränsleekonomi och Trump har gett klartecken till ett par kontroversiella oljeledningar. Donald Trump har skrivit under en återställare som innebär slopad bakgrundskontroll av psykiskt sjuka som vill köpa vapen, ett krav från bland andra vapenlobbyn.

Finansiella rådgivare ska inte längre behöva ta hänsyn till kundens intresse först och telekommunikationsföretag väntas inte längre avkrävas samma åtgärder till skydd för kundernas personliga information.

Ett omstritt beslut från Obamas tid om "nätneutralitet", om att information på nätet ska vara tillgänglig för alla på samma villkor, väntas rivas upp. På företagsledarnas önskelista står också att de inte ska behöva redovisa jämförelser mellan sina egna och de anställdas löner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista