Undersökning: Kriminalitet och våld oroar svenskarna

2:08 min

Kriminaliteten och våld i samhället oroar svenskarna mest, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Ekot. Men också frågor som miljö, invandring och integration bekymrar svenskarna.

När svenskarna fritt får säga vad som de idag upplever som mest oroande inför framtiden med tanke på läget i Sverige i dag, så nämner 20 procent enligt Sifos undersökning kriminaliteten, våldet och osäkerheten i samhället. Sedan kommer flyktingfrågan och invandringen som tolv procent lyfter fram och klimatet och miljön som tio procent pekar på.

De här svaren brukar ligga högt i exempelvis SOM-institutets orosmätningar, men det ovanliga är att just kriminalitet och säkerhet toppar. Maria Solevid, lektor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, nämner en möjlig förklaring.

– Det har varit mycket kring våld och säkerhet, om polisen, om gängskjutningar och liknande i medierapporteringen under en ganska lång tid. Även om vi inte kan vara helt säkra så ligger det ändå nära till hands att tro att det som det ändå rapporteras mycket om i media så klart också färgar av sig på vad folk svarar på en sådan här fråga om vad de är oroliga för.

Tittar man närmare på oron för kriminalitet och våld så är kvinnliga pensionärer extra oroliga för det, precis som boende i södra Sverige - något som kan hänga ihop med rapporteringen om dödligt våld i exempelvis Malmö.

Ledande politiker återkommer sen en tid ofta till att svenskarna är mer oroliga och att deras oro måste mötas. Sifos mätning visar också att 54 procent med tanke på läget i Sverige är mer oroliga inför framtiden i dag jämfört med för ett år sedan.

Vad det beror på är oklart, faktorer som osäkert parlamentariskt läge och osäkerhet på flera håll i omvärlden kan spela roll.

– Det är svårt att säga att det beror på enskilda händelser eller säga att det beror på en sak. Det är antagligen en sammanvägning av många yttre faktorer som gör att många upplever sig mer oroliga i dag, säger Maria Solevid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista