Svårt för EU att stoppa Afrikas migranter

1:50 min

Det är lättare sagt än gjort att minska antalet hoppfulla migranter som kommer till EU via Libyen och andra delar av Nordafrika. Det lär EU-ledare få konstatera vid sitt toppmöte i dag.

EU-länderna enades för en månad sen i Valletta på Malta om en plan för att hindra afrikanska migranter från att komma via Libyen till Europa.

Men tidtabellen visar sig svår att hålla, när i dag EU:s stats- och regeringschefer möts i Bryssel för att diskutera bland annat migrationsfrågor.

Det brådskar, det brådskar – så har det sagts om att genomföra avtalet med Libyen för att stoppa migranter att komma till Europa.

Närmare en miljon afrikanska migranter ska finnas där och vänta på sin chans att ta sig över Medelhavet.

Under januari och februari har det kommit 13 500 migranter jämfört med 9 000 samma månader förra året, det vill säga 50 procent fler.

Oron bland EU-ledarna är stor att år 2015 ska upprepa sig med många hundratusentals människor på väg in i EU, om de inte lyckas stärka den yttre gränsen.

Men det är lättare sagt än gjort att ge pengar till att utbilda Libyens kustbevakning och ge den mer utrustning, att förbättra villkoren i de förfärliga lägren för migranter i Libyen, att stoppa smugglarnätverken och framförallt att försöka få migranter att vända hemåt igen.

Kartan är en sak, terrängen en annan. Libyen är ett land i kaos med stridande miliser.

Internationella migrationsorganisationen IOM har visserligen lyckats få ett antal tusen migranter i Libyen att vända hem, men siffran är låg och april närmar sig och därmed högsäsongen för migrantbåtar över Medelhavet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har varit i både Egypten och Tunisien för att de ska etablera fungerande asylsystem, men det är knappast attraktiva länder med rekordhög arbetslöshet och politisk instabilitet.

EU-ledarna kommer i dag tvingas att konstatera att resultaten på migrationsområden är begränsade. Libyen är inte Turkiet, utan det går trögt att stärka EU:s yttre gräns.

Det gör för övrigt också arbetet med att skapa ett gemensamt asylsystem inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista