Tolv pågående gängkonflikter i Stockholmsområdet

0:24 min

Fem mord inom loppet av bara några dagar. Polisen beskriver situationen som alarmerande och sätter in extra resurser men räknar ändå med fler skjutningar.

Vid en snabbinkallad pressträff på torsdagen summerade polisen läget som regionpolischef Ulf Johansson beskriver som "alarmerande och mycket allvarligt".

– Vi har haft ett stort antal grova brott och skjutningar i Stockholm den senaste tiden, säger han.

I tisdags blev en kvinna och man mördade i Hallonbergen utanför Stockholm och i onsdagskvällen inträffade en skjutning, då i ett bostadsområde nära Kista centrum. Larmet kom in till polisen vid 22-tiden i går och på plats hittades två unga män i 20-årsåldern, allvarligt skottskadade i en bil. Båda männen uppges ha blivit skjutna i huvudet och de fördes till sjukhus där de senare avled. Händelsen rubriceras som mord.

De rör sig om sex gängkonflikter i norra Stockholm och sex i södra. Polisen utesluter inte att dubbelmordet i Kista på handlar om gängrivalitet och utreder nu samband med andra brott. Enligt Patrick Ungsäter, chef för polisområde Nord där brottet skedde, var offren gängmedlemmar. Ingen har gripits misstänkt för dubbelmordet.

– Vi vet att de tillhör gäng och att de är tidigare belastade, att de är kriminella. I övrigt kan jag inte kommentera.

Boende i Kista är inte förvånade över att dubbelmordet inträffade där.

– Det händer otroligt mycket i de här områdena, tyvärr, säger Ann-Mari Bergersen, som har bott i Stockholmsförorten i 20 år. Elisabeth, som inte vill uppge sitt efternamn, bor med sin familj i ett radhus i det bostadsområde i Kista där dubbelmordet på de två männen inträffade.

– Jag reagerade på att det var mycket blåljus, säger hon till TT.

Stockholmspolisen är tungt belastad. För närvarande utreder man 47 mord och 57 mordförsök. Bara i år har 17 skjutningar inträffat som lett till sju döda och 14 skadade. Utöver det har man 436 andra grova brott på sitt bord.

På frågan om polisen har lyckats punktmarkera de kriminella grupperingarna svarar Gunnar Appelgren som jobbar med Mareld, polisens operation mot länets särskilt prioriterade områden:

– Vi ligger och trycker med den resurs vi har, men vi klarar inte att punktmarkera alla de konflikthärdar vi har. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista