Tysk-turkiskt ordkrig fortsätter

1:40 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa i dag att det är oacceptabelt att turkiska ministrar jämför dagens Tyskland med nazitiden.

Det ordkrig som utkämpats mellan Tyskland och Turkiet den senaste veckan fortsätter.

– Man måste sluta jämföra dagens Tyskland med nazitiden. De här kommentarerna är inte värdiga med tanke på att vi har så nära band mellan våra folk, sa Angela Merkel i sitt tal i förbundsdagen i dag.

Det var efter att turkiska ministrar hindrats från att hålla valmöten inför landsmän i Tyskland med hänvisning till säkerhetsskäl, som president Erdogan i helgen anklagade Tyskland för fascistiska beteenden som påminner om nazi-eran.

Tyskland har en stor turkisk minoritet, som utgör en viktig väljargrupp i den folkomröstning som ska hållas i april, som gäller en ny grundlag med starkt utökad presidentmakt.

Angela Merkel sa i sitt tal i dag att hon nu hoppas kunna lägga grälet bakom sig. Men det dröjde bara någon timme efter Merkels tal innan det var dags för nya anklagelser från turkiskt håll.

Den turkiske premiärministern Binali Yildirim sa då att Tyskland tydligt har valt sida i den stundande folkomröstningen, och att det är ett stort misstag.

– Det är väldigt fel om man försöker lägga sig i ett annat lands angelägenheter, sa Yildirim.

Och nu på eftermiddagen försvarade Turkiets utrikesminister jämförelserna med nazi-tiden.

– Vi har ju inte kallat någon för nazist. Vår president menade bara att vissa beteenden påminner om den tiden, sa utrikesminister Cavusoglu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista