Polisuniform med kroppskamera.
1 av 2
Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio
Calle Kos på polisen i Stockholm med kroppskamera.
2 av 2
Calle Kos på polisen i Stockholm med kroppskamera. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Polisen i Stockholm börjar använda kroppsburna kameror

"Vi hoppas att det här minskar trycket på vår polispersonal"
2:26 min

Polisen i Stockholm ska köpa in 300 kroppskameror för att använda i särskilt utsatta områden. På sikt kan polisen över hela landet börja använda dem.

Kommissarie Gunnar Appelgren, som är samordnare för initiativ Mareld i de prioriterade områdena, hoppas att vetskapen om kroppskamerorna kan avskräcka de som ger sig på polisen.

– Tittar vi på arbetsmiljön och just Rinkeby, statistiskt får en Rinkeby-polis stenkastning mot sig var tredje dag. Man möts av ganska mycket våld och hot på olika sätt vid olika ingripanden och det sker också på olika sätt i Botkyrka och i Södertälje, säger Gunnar Appelgren.

Han fortsätter:

– Vi hoppas att det här minskar trycket på vår polispersonal. Vi hoppas också och tror att det ökar uppklarningen det vill säga när vi får saker på film som händer, det behöver inte bara vara angrepp mot polis, det vi kan använda kamerorna för att dokumentera förhörssituationer och dokumentera andra situationer.

Polisen i region Stockholm kommer att köpa in 300 kroppsburna kameror till samtlig yttre personal så att de kan användas i särskilt prioriterade områden som Rinkeby, Botkyrka och Södertälje. Satsningen beräknas kosta runt 1,5-2 miljoner kronor och kommer inledas till sommaren.

– Det vi är lite oroliga för är att domstolarna kommer att kräva att det ska finnas film på allt, att polismäns vittnesmål minskar i betydelse. Det finns en sådan farhåga, säger Gunnar Appelgren.

De nya kroppskamerorna är ett pilotprojekt inom polisens nationella kameraprojekt som rör både fasta och rörliga kameror. Och det finns ett intresse för kroppskameror från många andra städer runt om i landet, bland annat Göteborg. Där och även i Södertälje har polisen haft kroppskamerorna på prov. Polisassistent Calle Kos använder kameran dagligen i Södertälje.

– Vi använder dem i det vardagliga arbetet, vi dokumenterar brottsplatser och då våldssituationer främst. Vi använder dem i ett förebyggande syfte. När det är väldigt många av dem som vi ingriper emot som inte vill vara med på bild som ofta lugnar ner sig eller till och med går därifrån istället för att ställa till det för oss, säger han.

På allmän plats är det inga problem för polisen att använda de kroppsburna kamerorna. Men om de skulle gå in i en lägenhet krävs att det finns en misstanke om brott.

Polisassistent Calle Kos ser inga nackdelar med att använda kroppskameror.

– Utredningsarbetet får med kamerorna en objektiv syn i rättssalen utifrån vad som har hänt på platsen. I min åsikt: ju fler kameror desto bättre, både för att vi ska kunna lagföra folk men även avfärda dem som vi initialt misstänker för något. De kanske inte alls gjorde det vi trodde, eller det vi har hört, säger Calle Kos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".