Polen kördes över om Tusk – blockerar enighet på EU-toppmöte

1:54 min

Först motsatte sig Polen omvalet av polacken Donald Tusk som ordförande för Europeiska rådet. 

Därefter blockerade landet slutdokumentet på EU-toppmötet – något som ses som en kraftig politisk markering.

Sprickan mellan Polen och övriga EU ser ut att växa.

Först valde de övriga EU-länderna att köra över Polen i frågan om Donald Tusks omval som ordförande för Europeiska rådet. 

Polen motsatte sig att Tusk skulle sitta en omgång till – men protesterade för döva öron.

När EU-toppmötets slutdokument skulle godkännas satte sig dock Polen på tvären.

– Så nu väljer Polens premiärminister Beata Szydlo att göra vad som ändå måste ses som en kraftig politisk markering genom att inte godkänna slutsatserna från toppmötet, säger Sveriges Radios korrespondent Jens Möller, på plats i Bryssel.

Det oväntade utspelet gör att mötet drar ut på tiden medan EU-ledarna försöker att lösa konflikten. Slutsatserna har ingen rättslig eller bindande status, utan är ett dokument på det som EU-ledarna enats om.

Men även om Polens blockering inte får någon praktisk betydelse, är det en kraftig politisk markering, och något väldigt ovanligt i toppmötessammanhang.

– I det här enskilda fallet tror jag att man kommer hitta någon form av diplomatisk krumelur för att komma runt det här, men Polens agerande väcker en hel del förundran och även ilska här i Bryssel, säger Jens Möller.

I Warszawa uttalar sig Jaroslaw Kaczynski, partiledare för polska regeringspartiet Lag och rättvisa, för journalister.

Han anser att omvalet av Donald Tusk visar att det är Tyskland som styr EU. Han anser också att beslutet bryter mot EU:s regler.

– Man bröt mot regeln att högt uppsatta tjänstemän ska ha stöd av sitt hemland, säger Kaczynski, enligt Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista