Robotar kan lyfta jordbruket

1:15 min

Självstyrande robotar i som rensar ogräs och plöjer. Forskaren Stefan Ericson tror på en robotrevolution inom jordbruket.

Robotar skulle kunna ta över många arbetsuppgifter inom jordbruket, som idag sker manuellt. Det menar Stefan Ericson, forskare vid Högskolan i Skövde, som inom kort lägger fram sin avhandling om navigering av självstyrande robotar i jordbruksmiljö.

Inom ekologisk grönsaksodling skulle robotar till exempel vara perfekta för att rensa ogräs, menar Stefan Ericson.

– Idag sker ju det genom att man plockar för hand. 

Stefan Ericsons forskning handlar om hur man kan använda kameror för navigering av robotar inom jordbruket.

I den utomhusmiljö det handlar om, med ojämnt underlag, skiftande väderlek och plötsliga hinder som kan dyka upp, är just navigeringen en stor utmaning. Och kanske också en av förklaringarna till att jordbruket enligt Stefan Ericson hamnat lite på efterkälken när det handlar om användandet av robotar.

– Om vi kollar på industrin, så har ju den kommit väldigt mycket längre. 

I sin forskning har Stefan Ericson kommit fram till att kameror kan vara ett bra komplement till exempelvis GPS, för att robotar ska kunna navigera på ett bra sätt i odlingar och på åkrar.

Förutom navigeringen finns också andra utmaningar att lösa innan robotarna tar över på åkrarna, säger Stefan Ericson.

Till exempel att lära en robot att skilja mellan ogräs som ska rensas bort och den gröda som odlas. Men framtiden är ändå robotarnas, tror han.

– Min vision är att vi i framtiden har robotar som tar hand om våra åkrar på samma sätt som vi idag har robotar som tar hand om våra gräsmattor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista