Efter toppmötet: EU försöker skapa enighet

1:47 min

Bråket med Polen kastade sin skugga över EU:s toppmöte i Bryssel som avslutades i eftermiddags. Nu försöker EU-ledarna skapa enighet när framtiden för EU ska diskuteras, sade EU:s ordförande Donald Tusk på presskonferensen efter mötet.

– Jag kommer att gör allt jag kan för att hålla ihop EU och återskapa förtroendet mellan EU-länderna, sade Donald Tusk.

Efter bråket i går då Polen vägrade ställa sig bakom omvalet av Tusk som ordförande för Europeiska rådet för ytterligare 2,5 år, så var osäkerheten idag stor kring hur Polen skulle agera.

Men stämningen idag var betydligt mer konstruktiv, inte alls lika spänd som igår, sade Tusk.

Diskussionen i dag handlade om att förbereda en deklaration om EU:s framtid som EU-länderna ska skriva under vid jubileumsfirandet av Romfördraget som fyller 60 år den 25 mars.

Men oenigheten om vilken väg som EU ska slå in på efter Brexit är fortfarande stor.

Inför mötet i dag hade EU-kommissionen presenterad en så kallad vitbok.

Den innehåller fem olika scenarier för EU:s framtid, där ett handlade om det som kommit att kallas ett EU i olika hastigheter, där de länder som vill kan gå snabbare fram och fördjupa sitt samarbete på olika områden.

Det har har väckt farhågor om ett A- och B-lag i EU, där vissa länder riskerar att hamna utanför.

Men EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker försäkrade att det inte handlar om att skapa en ny järnridå mellan öst och väst.

Även Sveriges statsminister försöker lugna de upprörda känslorna:

– Våra vänner från öst är lite mer oroliga för den typen av utveckling. Vi ser det mera som att det pågår redan nu. Euro-samarbetet och Schengen är två exempel för detta.

– Så vi ser det mindre dramatiskt men jag måste respektera deras oro. Vi måste fortsätta diskutera det, säger statsminister Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista