Sysselsättningen ökade i USA i februari

1:03 min

Nya jobbsiffror i USA visar en ökning av sysselsättningen med 235 000 personer i februari och arbetslöshetssiffran sjönk till 4,7 procent. Läget på arbetsmarknaden talar för en räntehöjning när den amerikanska centralbanken FED träffas nästa vecka.

Sysselsättningen fortsätter att öka i stabil takt i USA samtidigt som arbetslösheten minskar. 235 000 nya jobb i februari och en sjunkande arbetslöshetssiffra sätter press uppåt på lönerna.

Den genomsnittliga timlönen ökade med 2,8 procent i februari om man inte tar hänsyn till inflationen samtidigt som arbetskraftsdeltagandet steg något.

63 procent av arbetskraften har ett jobb och en liten ökning i februari beror möjligen på att folk som gett upp om att få ett jobb kommer tillbaka.

Sjunkande arbetslöshetstal visar sig också när man räknar in dem som inte aktivt söker jobb eller de som arbetar deltid men vill ha heltid.

Utvecklingen på arbetsmarknaden bäddar för en räntehöjning vid FED:s möte nästa vecka, ett beslut som är väntat på marknaden.

Centralbanken har bland annat sagt att en förutsättning är att arbetslösheten stabilt inte går över 4,5 och 5 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista