FN riktar skarp kritik mot Turkiet

1:39 min

FN:s människorättskommitté riktar i dag skarp kritik mot Turkiet, för brott mot mänskliga rättigheter i landets kurddominerade sydöstra områden som utfördes mellan 2015 och 2016. Men Turkiet fördömer rapporten, enligt flera nyhetsbyråer.

FN uppskattar att uppemot en halv miljon människor fördrivits från sina hem och att närmare 2000 personer dödats.

– Brotten mot mänskliga rättigheter ägde rum under den turkiska regeringens säkerhetsoperationer som omfattade över 30 olika städer och områden, sa Rupert Colville, talesperson för FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, när han i dag presenterade rapporten.

– Mellan 355 tusen och en halv miljon människor drevs på flykt.

Operationerna pågick mellan juli 2015 och december 2016 i sydöstra, kurddominerade områdena.

– Dels så var det en eskalering efter bombattentatet i Suruc i Turkiet, i juli 2015. PKK svarade med att mörda ett antal polismän, regeringen svarade med attacker mot PKK-mål i Irak och Syrien och PKK svarade med ytterligare attacker och så eskalerade detta, säger Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Satellitbilder visar att hela stadsdelar i Nusaybin och Sur har jämnats med marken på grund av användningen av tunga vapen, säger Rupert Colville.

Paul Levin, Turkietexpert, menar att kritiken som nu framförs är allvarlig.

– Det är mycket skarp kritik, det handlar om försvinnanden, dödanden, överdrivet användande av våld, förstörelse av hus och kulturella minnesmärken. Så det är allvarlig kritik mot den turkiska regeringen.

Internationella hjälporganisationer och FN har nekats tillträde till de drabbade områdena för att kunna bistå de som har fördrivits och den humanitära hjälp som nått dem har varit väldigt begränsad. 

Ingen har heller hittills ställts inför rätta för de brott som begicks under denna perioden, säger Rupert Colville

Den turkiska regeringen motsätter sig innehållet i rapporten - det turkiska utrikesdepartementet kallar rapporten för partisk och säger att den baseras på felaktig information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista