Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Biståndsministern försvarar insatsen i Afghanistan

"Jag skulle ändå säga att biståndsinsatsen får ett bra betyg"
2:03 min
Svenska soldater i Afghanistan och biståndsminister Isabella Lövin.
Biståndsminister Isabella Lövin. Foto: Henrik Montgomery / TT

Den svenska insatsen i Afghanistan sågades i en statlig utredning förra veckan, men Isabella Lövin, ministern för internationellt utvecklingssamarbete, tycker ändå att biståndsarbetet har haft effekt.

– Övergripande så är det en ganska dålig måluppfyllnad. När det gäller minskad fattigdom, så vågar vi säga att det inte finns någon, sade utredaren Tone Tingsård när den statliga utredningen om insatsen presenterades förra veckan.

Sveriges bistånd till Afghanistan har alltså misslyckats med det övergripande målet att minska fattigdomen i landet under åren 2001-2014 när också den militära insatsen skedde.

Totalt, inklusive den militära insatsen, kostade insatsen i Afghanisatn mellan 18 och 27 miljarder kronor. Trots kritiken försvarar Isabella Lövin insatsen.

– Jag skulle ändå säga att den svenska biståndsinsatsen får ett bra betyg. Vi vet också att vi har bra resultat utifrån det vi arbetat för, men landet som helhet har inte rest sig ur fattigdom. Man måste se ett längre perspektiv på fattigdomsbekämpning.

Isabella Lövin framhåller de insatser som svenskt bistånd gjort framförallt när det gäller flickor och kvinnor.

– Här kan vi tydligt se att det svenska biståndet har gett mycket stora och positiva resultat, säger Lövin. 

Utredningen rekommenderar att det för framtida insatser införs en samordningsfunktion inom regeringen för att klargöra hur resurserna ska styras strategiskt.

Samtidigt är det viktigt att bistånd och militär aktivitet inte blandas ihop. I värsta fall kan hjälparbetet haverera säger Isabella Lövin.

– Man måste vara noga med att vi inte knyter för nära till den militära operationen för då riskerar man bistånds- och hjälparbetares liv. Man kan förknippas med den ena eller den andra sidan i en konflikt. Det är livsfarligt, säger Isabella Lövin.

Afghanistan är Sveriges största biståndsland med cirka 850 miljoner kronor per år i bistånd. Utredningen kommer att analyseras säger Isabella Lövin.

– Det här är en lärdom som vi får ta till framtiden, hur vi ska agera på bästa sätt i konfliktländer, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".