Inför värsta svältkatastrofen sedan andra världskriget

0:54 min

Världen står inför den värsta svältkatastrofen sedan andra världskriget. Upp till 20 miljoner människor hotas av svält. Röda Korsets generalsekreterare Anders Danielsson kom nyligen tillbaka från Uganda. Han säger ratt situationen är svår att beskriva.

– Det var människor som var väldigt traumatiserade. De törstade bokstavligt talat efter hjälp, framför allt vad som gäller vatten och sanitärt, säger Anders Danielsson. 

Det är svårt att klä situationen i ord, man måste vara på plats för att riktigt kunna förstå berättar Anders Danielsson.

– Och det som slog mig var tystheten. Det var väldigt tyst, fast det är så många människor.

Varför är det så illa just nu?

– Det är flera faktorer. Dels har det inte regnat på länge. Det gör att torkan blir stor, djuren får inte vatten och så vidare. 

– Dels beror det också på konflikter. Dessa länder som vi talar om Sydsudan, Somalia, Jemen. Det här i kombination gör att situationen blir ohållbart i längden, säger Röda Korsets generalsekreterare Anders Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista