Erdogan ursinnig över inresevägran från Nederländerna

1:31 min

Turkiets utrikesminister vägrades idag inresa till Nederländerna. Landningsförbudet för hans flygplan var ett svar på utrikesministerns hot om sanktioner om han inte tilläts hålla ett valframträdande inför sina landsmän. Turkiet är i konflikt med flera europeiska länder angående de omstridda valmötena.

Nederländernas vägran att låta utrikesminister Mevlut Cavosoglus plan att landa innebär en tydlig upptrappning i konflikten mellan Turkiet och flera europeiska länder där turkiska ministrars valmöten har stoppats.

Det gäller också Österrike, Schweiz och Tyskland, som har flest invånare med turkiska rötter.

De turkiska politikerna försöker värva röster inför folkomröstningen om en ny kontroversiell författning.

På flera håll har deras möten med landsmän ställts in till följd av hård kritik mot att mötes- och yttrandefrihet, som inte respekteras i Turkiet, utnyttjas i Västeuropa i syfte att verka för ett auktoritärt turkiskt presidentstyre.

Det finns också en oro för att interna motsättningar i Turkiet ska föras över till andra länder där många turkar lever.

Inför sin avresa hade Cavosoglu i en tv-intervju varnat Nederländerna för hårda bestraffningar om också hans planerade möte i Rotterdam i kväll ställdes in.

Som svar på hotet om politiska och ekonomiska sanktioner drog Nederländerna in landningstillståndet för utrikesministerns plan.

President Erdogan rapporteras ha blivit ursinnig över landningsförbudet och kallat de ansvariga för nazister och fascister, som han tidigare gjort mot Tyskland.

Ankara svarade också med att kalla upp Nederländernas chargé d'affaires.

Nederländernas Mark Rutte säger om Erdogans nazi-liknelse till medier när han är ute och kampanjar inför Nederländernas parlamentsval:

– Det är en galen kommentar, så klart. Jag förstår att de blir arga, men här gick man långt över gränsen.

Konflikten mellan de båda Nato-länderna eskalerar bara dagar före parlamentsvalet, där högerpopulisten Gert Wilders islamofoba hetskampanjer och bråket med Turkiet fått stort utrymme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista