Turkiska valmöten väcker inte starka politiska reaktioner i Sverige

2:06 min

Samtidigt som turkiska kampanjmöten stoppats i flera Europeiska städer väcker liknande möten i Sverige inte lika starka politiska reaktioner. I morgon besöker den turkiske toppolitikern och före detta ministern Mehmet Mehdi Eker Stockholm för att kampanjtala inför folkomröstningen i april.

Det finns dock ingen anledning för svenska myndigheter att reagera särskilt på det säger Kent Öberg vid Utrikesdepartementets pressjour.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och alla har rätt att tala och mötas. Och får man ett sådant tillstånd så får man hålla ett möte, säger Kent Öberg.

Generellt sett är det tillåtet för politiker från ett annat land att föra kampanjer utomlands förutsatt att värdlandet inte har någonting emot det förklarar Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Försvarshögskolan.

– Ja huvudregeln är att yttrandefriheten gäller, även för politiker från andra länder. Men enligt artikel tio i Europakonventionen finns ändå en möjlighet att stoppa politiska kampanjer från andra länder om man anser att det är nödvändigt i ett demokratiskt samhälle, förklarar Ove Bring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista