Flynns turkiska intressen väcker frågor i USA

1:12 min

Donald Trumps förre nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som tvingades bort från sin post, arbetade som konsult och representerade indirekt turkiska intressen, samtidigt som han var en del av Trumps valkampanj. I USA väcks nu frågor om uppdragen utgjorde en intressekonflikt och vad Trump-kampanjen egentligen visste om Flynn.

Samtidigt som Michael Flynn arbetade som rådgivare åt den dåvarande presidentkandidaten Donald Trump hade han ett arvode på motsvarande 4,5 miljoner kronor som lobbyist åt en turkisk affärsman.

När detaljer kring konsultuppdraget blev offentliga i tisdags stod det klart att Flynns arbete bestått i att representera turkiska statens intressen, även om han inte var direkt anställd av turkiska myndigheter.

Flynns uppdrag ska bland annat ha varit att göra efterforskningar om exilturken och predikaten Fethullah Gulen som bor i USA. Gulen begärdes utlämnad av Turkiet efter den misslyckade militärkuppen i landet förra sommaren.

Den 8 november, det vill säga samma dag som valet ägde rum i USA, skrev Flynn en artikel i tidningen The Hill där han förespråkade att Gulen skulle utlämnas.

När det stod klart att Donald Trump vann valet så avslutades Flynns kontrakt med den turkiske affärsmannen, men detaljerna i Flynns lobbyuppdrag blev alltså inte kända förrän nu.

Michael Flynns tid i Vita huset som nationell säkerhetsrådgivare blev kortvarig, men det berodde på en helt annan fråga. Flynn missledde vice presidenten Mike Pence om ett samtal han haft med den ryske ambassadören i USA, och fick efter det lämna sin post efter bara 24 dagar.

Nu väcks frågor om huruvida Flynns konsultuppdrag utgjorde en intressekonflikt eftersom han samtidigt arbetade som utrikespolitisk rådgivare åt Donald Trump under valkampanjen.

Under en presskonferens i går sade Vita husets talesperson att Trumpadministrationen inte visste om Michael Flynns sidouppdrag, däremot ska rådgivare till Donald Trump ha fått reda på Flynns lobbyverksamhet, men utan att ha tagit det vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista