Osäkert om turkiskt valmöte blir av i Stockholm

4:12 min

Det är osäkert var och när den turkiske politikern Mehmet Mehdi Eker kommer att tala under sitt Stockholmsbesök på söndagen. Ägaren till den tänkta lokalen vill inte förknippas med det känsliga politiska läget i Turkiet.

Det är inte lätt att utröna var och när den turkiske toppolitikern och före detta ministern Mehmet Mehdi Eker kommer att kampanjtala under sitt annonserade besök i Stockholm under söndagen.

Polisen befarar oroligheter och har gått upp i stabsläge, men vill inte berätta vilka mötestillstånd man beviljat i samband med besöket. Och på lördagskvällen kommer besked om att ägaren till en annonserad lokal i Norsborg, i sydvästra Stockholm, dragit tillbaka bokningen sedan han fått veta att det rör sig om ett politiskt möte.

Om kampanjledaren lyckas hitta en annan möteslokal är på lördagskvällen ännu oklart.

– Lokalägaren vill inte att lokalen skall kopplas till de politiska diskussionerna i Turkiet eftersom han har besökare från olika grupper, allt från kurder, syrianer och turkar och han vill inte kopplas till den politiska utvecklingen i Turkiet, säger Besir Kavak, reporter på Ekot.

Vad är det man kan få tänkas höra på ett möte med Mehmet Mehdi Eker?

– Kampanjmötena handlar om folkomröstningen i april och att regeringspartiet AKP har satt igång en kampanj för att få folk att gå och rösta för ett ja, för utökad makt till president Erdogan.  

Cirka 46 000 turkar bor i Sverige, vilket stöd har president Erdogan i den här gruppen?

– Bland folk med turkisk etnicitet har Erdogan ett starkt stöd. De kurdiska och syrianska grupperna är mycket mer kritiska till Erdogan. 

Polisen pratar om oroligheter och lokalägaren har dragit öronen åt sig, vad tror du kan hända om mötet trots allt blir av?

– Det som har skett tidigare när turkiska politiker från AKP har kommit hit är just att lokalägare inte velat ge tillåtelse, däremot har det inte varit någon sammandrabbningar mellan olika folkgrupper.  Men med tanke på det som händer i Nederländerna och Tyskland kanske polisen har fått någon information som vi inte har, säger Besir Kavak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista