Upptrappat bråk mellan Turkiet och Nederländerna

Turkiets vrede stiger sedan utrikesminister Mevlüt Çavusoglu nekats att valkampanja i Nederländerna. Nederländernas ambassadör har nu portats av Ankara. Och Turkiets socialminister har tagit sig till Rotterdam, där hon hindrats från att ta sig till Turkiets konsulat.

Flera hundra demonstranter med turkiska flaggor samlades utanför Turkiets konsulat i Rotterdam, där de krävde att få möta socialministern Fatma Betül Sayan Kaya.

Hon skriver på Twitter att hon hindrats från att ta sig in på konsulatet av nederländsk polis, enligt Reuters.

Ländernas relation har störtdykt under dagen.

– De är efterföljare till nazisterna, de är fascister, mullrade Recep Tayyip Erdogan i ett tal i Ankara sedan utrikesministerns flygplan nekats landningstillstånd i Nederländerna.

På lördagskvällen meddelade det turkiska utrikesdepartementet att Nederländernas ambassadör i Ankara inte längre är välkommen att arbeta i landet.

"Vi vill att den nederländska ambassadören, som för närvarande är ledig, inte återgår till sin post på ett tag", heter det i ett uttalande.

Samtidigt spärrades Nederländernas ambassad i Ankara och konsulatet i Istanbul av, med hänvisning till säkerhetssituationen.

– Uppseendeväckande, säger Ingmar Karlsson, som är knuten till centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet och tidigare svensk generalkonsul i Istanbul, om det turkiska beslutet att Nederländernas ambassadör inte längre är välkommen i landet.

Han konstaterar att det både i Nederländerna och i Turkiet finns en inrikespolitisk dimension i situationen. Det finns således ett ömsesidigt intresse av att förbindelserna mellan länderna inte är de bästa just nu. I Nederländerna hålls parlamentsval den 15 mars och Turkiet har folkomröstning om en grundlagsändring som syftar till att stärka presidentmakten den 16 april.

Kontroversen gäller utrikesminister Mevlüt Çavusoglus avsikt att delta i ett valmöte i Rotterdam, för att söka stöd inför den turkiska folkomröstningen i april. Men tidigare i veckan kom beskedet att det ställs in med hänvisning till att platsen där mötet skulle hållas inte längre var tillgänglig. Flera nederländska politiker hade då uttalat sig negativt om mötet.

I en intervju med CNN Türk meddelade Çavusoglu att han ämnade åka till Nederländerna ändå. Han hotade med hårda ekonomiska och politiska sanktioner om han inte fick landa. Men sanktionshoten blev för mycket för Nederländerna och regeringen beslutade att inte ge tillstånd för Çavusoglus flygplan att landa.

President Erdogans nazistliknelse som följde beslutet togs emot med förvåning och indignation i Nederländerna.

– Det är en galen kommentar, så klart. Jag förstår att de blir arga, men här gick man långt över gränsen, kommenterade Nederländernas premiärminister Mark Rutte utspelet, enligt Reuters.

Flera europeiska städer, bland annat i Tyskland, har den senaste tiden satt stopp för det styrande turkiska AK-partiets valaktiviteter bland exilturkar, bland annat med hänvisning till säkerhetsskäl. Även där har Erdogan liknat sina europeiska kollegors agerande vid nazisternas metoder, vilket väckt mycket starka reaktioner i Tyskland.

På lördagskvällen anlände Çavusoglu i Frankrike, där han planerar att hålla ett tal i staden Metz på söndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista