En papperslös flykting. Arkivfoto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Genrebild på en flykting. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fler flyktingar ansöker om arbetstillstånd efter asylavslag

Anwor från Irak: Jag är orolig och tänker väldigt mycket på om tillståndet ska beviljas eller inte
1:07 min

Antalet personer som fått avslag på sin asylansökan och i stället ansöker om arbetstillstånd har fördubblats på ett år. 2016 var det nära 1 300 som gjorde det, jämfört med drygt 600 året innan.

Anwor från Irak är en av de som bytt spår från att vara asylsökande till att söka arbetstillstånd. 

– Jag hade praktik hos en arbetsgivare när jag var asylsökande och han var så nöjd med mitt jobb att han nu erbjudit mig arbete på heltid, säger Anwor som kom till Sverige från Irak för två år sedan och sökte asyl.

För två år sedan var det möjligt för asylsökande att få praktik från Migrationsverket – en möjlighet som nu tagits bort. När Anwor fick avslag i första instans, så beslutade han sig för att söka arbetstillstånd istället.

För att kunna byta spår på det här sättet krävs bland att den sökande haft jobb hos arbetsgivaren i fyra månader och att det jobberbjudande man fått sträcker sig minst ett år fram i tiden. Lön och anställningsvillkor måste också vara i nivå med svenska kollektivavtal.

2015 var det drygt 600 asylsökande som försökte byta spår. Året efter var det dubbelt så många, nära 1 300 som gjorde det.

Erik Holmgren, som är tillförordnad enhetschef på Migrationsverket, tror att det har en enkel förklaring.

– Många fler asylsökande och många fler beslut om asyl från Migrationsverket gör också att det blir fler som byter spår.

Ungefär en tredjedel av de som ansökt om spårbyte de senaste åren och fått sitt ärende avgjort har beviljats arbetstillstånd. Anwer från Irak hoppas att han snart får klartecken.

– Jag är orolig och tänker väldigt mycket på om tillståndet ska beviljas eller inte. Jag jobbar nu och betalar skatt och lever på mina egna inkomster. Jag har inget behov av några myndigheter när det gäller min försörjning.

Mer om Flyktingsituationen i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".