Liberaler kritiserar turkisk valkampanj i Sverige

1:15 min

Den turkiske toppolitiker Mehmet Mehdi Ekers kampanjande i några av Stockholms förorter får hård kritik från Liberalerna. Fredrik Malm, integrationspolitisk talesperson för Liberalerna, anser att kampanjandet i Sverige ökar spänningarna mellan olika grupper.

– Det som gör att det här är känsligt är att Turkiets nuvarande ledning under president Erdogan håller på att stöpa om landet till en diktatur. Och man använder ett oerhört aggressivt och hotfullt språkbruk, säger Fredrik Malm (L).

– Man eldar på sina anhängare på ett sätt som närmast är att beteckna som uppvigling till våld på en del av de här mötena man håller. Och det gör att det här inte är vanliga massmöten som ett vanligt demokratiskt parti håller.

Ekot har också sökt kultur- och demokratiminister Alice Bah Khunke (MP) för att höra hennes uppfattning om AKP:s kampanjande i Stockholms förorter.

Hon svarar via sin presstjänst att hon inte vill kommentera frågan.

Fredrik Malm betonar att politisk mötesfrihet är viktigt att slå vakt om.

Men om företrädare från ett annat land är här för att skapa polarisering – då måste myndigheterna överväga om mötet kan hållas, säger han.

– Om det finns en risk för att den allmänna ordningen inte kan garanteras – då kan ju våra myndigheter ställa in ett möte i sista hand. Vi har yttrandefrihet och mötesfrihet, men vi har också vissa begränsningar, säger Fredrik Malm, integrationspolitisk talesperson för Liberalerna.

På söndagskvällen uttalande sig demokratiministern - Alice Bah Kuhnke (MP) om det turkiska valkampanjmötet.

I SVT:s Agenda sa hon att AKP:s internationella sekreterare, Mehmet Mehdi Eker, praktiserar sin yttrande- och mötesfrihet när han besöker Sverige.

Att hindra politikern från att komma till Sverige och kampanja var inte aktuellt, enligt demokratiministern.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista