Protester på kontroversiellt AKP-möte i Stockholm

1:28 min

Samtidigt som turkiska politiker stoppats från att hålla valmöten i flera städer runt om i Europa höll AKP:s internationella sekreterare Mehdi Eker under söndagen ett kampanjtal i Fittja, söder om Stockholm.

Omkring 250 personer hade samlats i en fullsatt Aula på Fittjaskolan söder om Stockholm för att höra den turkiske politikern Mehdi Eker tala.

Han uppmanade åhörarna att rösta för den författningsändring som bland annat syftar till att ge presidentämbetet i Turkiet större makt.

– Det finns omkring 32 000 röstberättigade turkar i Sverige och målsättningen är att kunna locka 10 000 ja-röster i Sverige, berättar Özer Ekan, en av arrangörerna till dagens möte.

Men frågan om en författningsändring är kontroversiell och det fanns gott om poliser på plats utanför Fittjaskolan. När Mehdi Eker talade om att situationen för kurder i Turkiet blivit bättre under AKP:s styre protesterade två åhörare högljutt innan de snabbt fördes ut ur lokalen till publikens jubel.

Ett 15-tal demonstranter hade samlats utanför och skanderade slagord efter mötets slut. 

– Vi visade vad vi tycker om att Mehdi Eker kommer till Sverige och vi är starkt emot det, säger demonstranten Helin Amed. 

Varför då?

– För att han förespråkar diktatur. Vi är ju emot det som inte är demokratiskt.

Från arrangörernas sida var man nöjda med dagens möte trots protesterna. 

– Det är inget nytt, vi förväntade det och som sagt, det minsta vi kan ha är dialog sen kan vi ha dialog med vem som helst, säger Hasan Uludag, som var en av dagens arrangörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista