Aggressivt på turkiskt valmöte i Fittja utanför Stockholm

6:27 min

Under polisbevakning genomförde en turkisk AKP-topp valkampanjmöte i Fittja på söndagen.

I flera europeiska länder stoppas turkiska AKP-politiker från att valtala, men inte i Sverige. Ekots reporter Besir Kavak berättar vad som hände må mötet i dag - ett möte av samma slag som bland andra Tyskland och Nederländerna stoppat.

Vad sa Mehmet Mehdi Eker på mötet i Fittjaskolan i Botkyrka?

--Eker beskrev hur bra det har gått för Turkiet och att olika etniska grupper har fått det bättre, något som många inte håller med om. Han nämnde till exempel inte med ett ord att många nu flyr Turkiet på grund av förföljelse. Han sa ingenting om de gripna politikerna, akademikerna och journalisterna som anklagas för terrorism eller för att ha stött kuppförsöket.  

--När Eker pratade om hur bra det har blivit för den kurdiska gruppen, var det en man i publiken som skrek ”Nu ljuger du!”. Då uppstod tumult och stora grupper i salen skrek åt den här mannen. Det blev väldigt aggressivt. Mötet avbröts och hade inte vakterna gått emellan hade det kunnat gå väldigt illa.  

Vad var Ekers argument för att rösta för en utökad presidentmakt i folkomröstningen?

--Eker menar att bråken mellan framförallt presidenten och parlamentet försvårar det politiska styret och ställer till problem för landet. Ett förenklat styre skulle ge Turkiet bättre möjligheter till framsteg. Kritikerna säger att detta är ett steg mot diktatur och ger alldeles för mycket makt till Erdogan. Demonstranter utanför salen kallade Erdogan diktator och drog paralleller mellan Erdogan och Saddam Hussein på 80-talet.

Vilka var det som kommit till mötet?

--De allra flesta var AKP-anhängare, men jag såg också tecken på att det fanns anhängare till högerextrema Grå vargarna och det ultranationalistiska partiet MHP, som stödjer Erdogan.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) kritiserar Ekers besök och säger att AKPs kampanjmöten uppviglar till våld och att Erdogan vill skapa en diktatur. Var det någon uppviglande stämning på dagens möte?

--Mehmet Mehdi Eker använder en mild, inkluderande ton, till skillnad från många andra turkiska politiker. Så det beror på vem som talar. Den förste talaren, också från Turkiet, var mer aggressiv och sa bland annat att ”européer ska inte lära oss något om demokrati, vi har tillräckligt med mentorer”.

Det finns cirka 39 000 turksvenskar som är röstberättigad i folkomröstningen i april. Vid valet 2015 deltog 8000 av dessa. Hur ser engagemanget ut inför vårens val?

--Glöden som fanns 2015 ser jag inte idag. Jag märker en viss uppgivenhet idag. Folk frågar sig vad som skulle kunna förändras av ett nej i folkomröstningen. Erdogan har ju redan hela makten i Turkiet, menar kritikerna, säger Besir Kavak.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista