Barn på flykt.
Syriska barn som flyr undan strider i Syrien i början på mars. Foto: DELIL SOULEIMAN/TT.

Unicef-rapport om syriska barnens situation

Sex miljoner barn beroende av bistånd
1:21 min

Våldet mot barn i Syrien förvärrades under 2016, visar en rapport från FN:s barnfond Unicef inför sexårsdagen den 15 mars - det datum 2011, som räknas som starten på inbördeskriget.

6 miljoner barn i Syrien är nu beroende av humanitärt bistånd. Och fler än 2,3 miljoner barn lever nu som flyktingar i Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten och Irak.

Både bekräftade fall av dödande och rekrytering av barn ökade kraftigt förra året. Minst 652 barn dödades - det är en 20 procents ökning från 2015 - och det gör 2016 till det värsta året för Syriens barn sedan undersökningen av barnoffer började 2014.

Tamara Kummer är Unicef:s regionalkommunikatör.

– Efter sex år av krig är nästan 6 miljoner barn nu beroende av humanitärt bistånd. Miljontals barn har fördrivits, vissa upp till sju gånger, säger Tamara Kummer.

Hon påpekar att det har varit en enorm ökning av rekrytering av barn som används i olika stridsroller, bland annat som fångvaktare eller självmordsbombare.

Enligt Unicef:s rapport tar familjer till extrema åtgärder bara för att kunna överleva - till exempel att driva barn in i tidiga äktenskap och barnarbete.

I mer än två tredjedelar av hushållen arbetar barn för att försörja sina familjer, några av dem under mycket svåra förhållanden.

Föra veckan publicerade även Rädda Barnen en rapport om visade på en utbredd psykisk ohälsa bland syriska barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".