Över hälften behöver livsmedelshjälp

1:41 min

FN har tidigare varnat för en svältkatastrof i tre afrikanska länder av sällan tidigare skådat slag. Men det finns ytterligare ett land där läget är kritiskt.

Över hälften av befolkningen i Centralafrikanska republiken behöver livsmedelshjälp. 

Men dålig infrastruktur och ett försämrat säkerhetsläge gör det svårt att nå de som behöver hjälp. Vår Afrikakorrespondent har träffat nödställda i landet.

– Jag har fått gå igenom saker som ingen borde få uppleva, säger 40-åriga Christine som bor i ett enkelt flyktingläger i utkanten av huvudstaden Bangui.

Hon har bott här alltsedan striderna mellan olika miliser bröt ut 2013. Hon vågar inte bege sig hem till sitt hus, som hon säger ändå är nerbrunnet.

I februari blev hon vittne till hur hennes bror knivmördades efter oroligheter i stadens muslimska kvarter. Läget är ändå bättre i Bangui än ute på landsbygden.

Våldsamma strider har skett i staden Bambari nordöst om huvudstaden. Och civilbefolkningen drabbas hårt av det försämrade säkerhetsläget, som lett till att få vågar bruka jorden.

2,2 miljoner - drygt hälften av befolkningen - behöver livsmedelshjälp och var femte centralafrikan har flytt sitt hem.

FN:s chef för humanitära insatser, Joseph Inganji, ser dystert på framtiden.

--Vi ser en ökning av våldet, övergrepp på civilbefolkningen och attacker mot hjälparbetare. Det gör det svårt för många att klara sig, och försvårar insatserna för att försöka få ut hjälpen, säger Joseph Inganji, FN:s humanitära samordnare i Bangui.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista