Trump tyst om påstådd avlyssning

2:10 min

Underrättelseutskottet i representanthuset kräver bevis som styrker Trumps påståendet om att han blev avlyssnat av Obamaadministrationen.

Det var för lite mer än en vecka sedan Donald Trump twittrade orden "Fruktansvärt. Jag har precis fått reda på att Obama låtit avlyssna mig i Trump Tower precis innan valvinsten."

Trots att journalister i USA sedan dess gjort upprepade försök att få reda på vilka bevis Donald Trump haft för sitt påstående så har svaren än så länge uteblivit. Trump själv har inte deltagit på några presskonferenser eller på andra sätt hamnat i situationer där han konfronterats med frågan.

Nu ökar trycket på presidenten att lägga fram bevis. Den republikanska senatorn John McCain sa igår på CNN att han anser att Tump har två val.

– Antingen att dra tillbaka sitt påstående eller att presentera något som styrker det han skrev, sa McCain.

Att frågan är så stor i USA kan delvis förklaras av att flera tänkbara, och mer eller mindre osannolika förklaringar på Trumps tweet, i det närmaste är att likställa med en skandal.

Till exempel skulle en förklaring kunna vara att en domstol beslutat att avlyssna Trump för att han eller någon i hans närhet var föremål för en pågående utredning. En annan förklaring är att Obama olagligt begärt avlyssning av Trump. En tredje är att Trump inte har någon grund för sitt påstående.

Alla de fallen skulle innebära en politisk skandal.

Enligt nyhetsbyrån AP har underrättelseutskottet i representanthuset begärt att idag få ta del av bevis för den påstådda avlyssningen, vilket sätter ännu mer press på Trumpadministrationen.

Om en vecka kommer FBI chefen James Comey att frågas ut av samma underrättelseutskott, en av de mest givna frågorna då kommer att vara om FBI avlyssnat Trump innan valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista