Ett års tuff väntan på Lesbos

2:37 min

På de grekiska öarna sitter sedan ett år tusentals människor fast under mycket svåra förhållanden.

Nu i veckan har ett år gått sedan EU tecknade det kontroversiella flyktingavtalet med Turkiet - för att få ett stopp på flyktingströmmen till Europa.

Och antalet flyktingar och migranter som tagit sjövägen från Turkiet till Grekland har minskat kraftigt. Men sedan dess sitter på de grekiska öarna tusentals människor fast under mycket svåra förhållanden.

Klockan var tre på morgonen när tältet som Gabriel sov i inte längre höll för snötyngden utan föll ner över honom. Han visar bilder i telefonen från de värsta dagarna i januari då snön och kylan gjorde läget akutare än vanligt i det överfulla Morialägret på den grekiska ön Lesbos.

På mindre än en vecka dog tre personer i lägret, varför är inte helt klarlagt. I november förra året omkom en äldre kvinna och en sexårig pojke när en gasbehållare exploderade.

Pojkens mamma och yngre bror skadades svårt. Grekiska myndigheter har länge lovat bättre förhållanden, men Gabriel, från Sierra Leone i Västafrika, bor fortfarande i tält, precis som Ibrahim Al-Swedani från Syrien. Som packade sillar, tätt tätt intill varandra på tunna madrasser på golvet.

– Jag kan inte tro att det här är Europa, säger Ibrahim.

Det luktar målarfärg inne i flyktingvolontärernas lokal i Mytilene, huvudorten på ön Lesbos. På golvet ligger färdigmålade banderoller: "Ner med EU - Turkiet avtalet", "Stäng Moria", står det på ett par. På lördag, på ettårsdagen av avtalet, planeras en demonstration här.

Både Ibrahim och Gabriel, som inte vill säga sitt riktiga namn, hade oturen att komma med båt från Turkiet efter att avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft i mars förra året. De som kommit därefter har blivit fast på de grekiska öarna i väntan på att få sina asylskäl prövade.

Tanken är att i princip alla ska kunna skickas tillbaka till Turkiet som enligt avtalet kan ses som ett säkert land för asylsökande. Det har ifrågasatts av en lång rad flykting- och människorättsorganisationer och hittills har bara runt 900 personer sänts tillbaka till Turkiet samtidigt som EU trycker på för att få Grekland att skicka tillbaka fler.

Totalt på öar som Lesbos, Samos och Chios sitter nu över 14 000 människor fast i oviss väntan. Det är en daglig kamp för överlevnad, säger Gabriel och beskriver köerna för att få mat.

– Där måste du vara stark för att få något.

I Sierra Leone, säger han, blev han svårt misshandlad på grund av sitt engagemang för homosexuellas rättigheter. Fast hade han vetat vad som väntat honom i Europa hade han aldrig kommit hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista