Skottland vill rösta om självständighet – igen

1:28 min

I Skottland sa i dag ledaren för det regionala parlamentet, Nicola Sturgeon, att det måste bli en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien. Skottarna måste få välja om de vill bli tagna ut ur EU, mot sin vilja, sa Sturgeon.

Omröstningen om självständighet för Skotland måste ske mellan hösten 2018 och våren 2019, sa Nicola Sturgeon. Det vill säga innan eller högst en kort tid efter det att Storbritannien har lämnat EU och därmed världens största frihandelsområde.

En ny folkomröstning måste dock godkännas av den brittiska regeringen, och det är långt ifrån säkert att premiärminister Theresa May ger klartecken.

Ett annat stort frågetecken är hur Skottland skulle kunna fortsätta att vara medlem i EU alternativt snabbt bli ett nytt medlemsland. Nicola Sturgeon svarade undvikande i det ämnet, när hon svarade på frågor från journalister efter talet i dag.

Skottland är mycket EU-vänligt, 62 procent av skottarna röstade nej till utträdet ur EU i folkomröstningen i fjol somras. Sturgeon har argumenterat hårt för att Storbritannien ska fortsätta att vara en del i den inre marknaden, även om landet lämnar EU, men så verkar det inte bli.

Dagens utspel från Nicola Sturgeon kan ses som en sista förhandlingspåtryckning. Det brittiska parlamentets underhus och överhus debatterar ansökan om utträde ur EU i eftermiddag och i kväll. Det finns en möjlighet, att de sista stridsfrågorna röjs undan.

Det finns spekulationer om att Theresa May i så fall lämnar in Storbritanniens ansökan om utträde ur EU redan i morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista