Hans Wallmark (M), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Åsa Lindestam (S). Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.
Hans Wallmark (M), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Åsa Lindestam (S). Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. Foto: TT/Sveriges Radio

Kommentar: Ovanligt med så snabb finansiering till försvaret

500 miljoner till försvaret är inte särskilt mycket när det handlar om statens budget. Det ovanliga i dagens besked är istället att pengarna skjuts till redan i år, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Försvaret säger sig behöva ett stort antal miljarder under de närmaste åren. Hur det blir med det svarar inte dagens fempartiuppgörelse på. Däremot får alltså försvaret en del extrapengar redan i år. En del av det är tillfälligt, engångssatsningar, och hur stor del är inte känt.

– När staten skjuter till pengar för innevarande år brukar det handla om att ett nytt behov dyker upp som regeringen inte kände till så sent som i höstas. Så kan man knappast beskriva det denna gång, försvarets behov är kända sen länge. Snarare är det så att det osäkra läget i omvärlden höjt temperaturen i försvarsdebatten och både regeringen och allianspartierna vill skicka en signal om att de satsar på säkerhet.

Vad ska pengarna gå till?
– Medierna fick en kortfattad lista idag, det handlar bland annat om IT-säkerhet, övningar och nya fordon. Vad de olika punkterna kostar är hemligt, det enda som specificerades idag är att kommuner, landsting och länsstyrelser ska kunna planera bättre för höjd beredskap. 

Vilka av partierna är det som vill satsa mer på försvaret?
– Alla de fem som ingår i uppgörelsen från 2015: regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och de tre allianspartierna Moderaterna, Centerpartier och Kristdemokraterna. De 500 miljoner som nu skjuts till 2017 stämmer med vad Moderaterna tidigare krävt. Men Liberalerna och Sverigedemokraterna, som inte är med i uppgörelsen, kräver mer.

Varför står Liberalerna och Sverigedemokraterna utanför uppgörelserna om försvarets ekonomi?
– Både Liberalerna och Sverigedemokraterna ställde sig utanför, de ville gå längre och satsa mer. Mest anmärkningsvärt var det när det gäller Liberalerna, eftersom de ingår i alliansen, där tre partier var med i uppgörelsen. Liberalerna valde istället att profilera sig som mer försvarsvänligt än de andra.

– Inte heller Vänsterpartiet var med i uppgörelsen som reglerar dagens försvarsekonomi, de var inte nöjda med inriktningen. Men hur försvaret ska se ut i framtiden, från och med 2021, ska alla riksdagspartier förhandla om.

Relaterat

Mer om Det nya försvaret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".