Nederländernas ambassadör portas från Turkiet

4:04 min

Nederländernas ambassadör portas från Turkiet och kontakterna mellan länderna på regeringsnivå kommer att upphöra, säger Turkiets biträdande premiärminister Numan Kurtulmus.

Nederländska diplomater kommer också att hindras från att flyga till Turkiet.

Numan Kurtulmus säger också att han kommer att rekommendera Ankara att avbryta landets vänskapsavtal med Nederländerna.

– Vi gör exakt vad de gjorde mot oss. Vi kommer inte att tillåta plan med nederländska diplomater eller sändebud att landa i Turkiet eller använda vårt luftrum, sa Numan Kurtulmus på måndagen.

Bakgrunden till de ökande spänningarna är att turkiska ministrar stoppats från att hålla valmöten i flera europeiska länder.

Patrik Holmström, Ekots utsände i Haag, i Studio Ett.

– Det är en klar upptrappning av det diplomatiska bråket.

Vad kan det få för följder?

– Vi är mitt uppe i en valrörelse här i Nederländerna och det här kan spela den islamfientlige Geert Wilders i händerna. 

Patrik Holmström säger att Wilders uppmanade premiärminister Mark Rutte att skicka hem de turkiska diplomaterna omgående, i en tv-debatt på måndagen.

– Rutte svarade med att "vi inte ska vara de som eskalerar den här konflikten. När Turkiet eskalerar kommer vi att svara". Än har det inte kommit något officiellt svar från Nederländernas, säger han.

I Nederländerna bor det ungefär 400 000 medborgare med turkisk bakgrund. När mötena ställdes in i helgen blev det genast protester i Rotterdam där kravallpolis gick hårt åt demonstranterna.

Patrik Holmström säger att de stoppade mötena ses som en eftergift till de antimuslimska tongångarna från Geert Wilders håll.

– Kanske hade det här inte skett om man inte var i en valrörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista