Turkietbråk slagträ i nederländska valdebatten

2:17 min

Igår kväll meddelade Turkiet att Nederländernas ambassadör till landet inte får återvända dit och bråket togs också upp i en valdebatt inför det nederländska parlamentsvalet i morgon.

– Det är skillnad på att sitta i soffan och twittra och styra ett land. När du styr ett land måste du vidta rimliga åtgärder, sa premiärminister Mark Rutte när han pressades av högerpopulisten Geert Wilders att agera hårdare mot Turkiet i det pågående diplomatiska bråket mellan länderna.

Debatten var den enda mellan de två, som det blivit, huvudmotståndarna i den här valrörelsen. Enligt den senaste stora opinionsundersökningen som presenterades i går kväll ligger Mark Ruttes högerliberala VVD helt lika med Geert Wilders Frihetsparti. Med lite drygt 16 procents väljarstöd vardera.

Geert Wilders kritiserade också EU:s flyktingavtal med Turkiet som landet i det diplomatiska bråket med Nederländerna och Tyskland hotat att riva upp. Wilders beskrev avtalet som livsfarligt.

– Det är bara att trycka på en knapp så kan de komma hit igen, sa Wilders, som vill stänga de nederländska gränserna och att landet lämnar EU.

Bara någon timme efter debatten upprepade Turkiet sitt hot om att se över flyktingavtalet med EU. Samtidigt meddelade Turkiets biträdande premiärminister att landet stoppar alla kontakter med Nederländerna på regeringsnivå och att Nederländernas ambassadör inte är välkommen tillbaka till Turkiet förrän Nederländerna bett om ursäkt för att man stoppade turkiska ministrar från att kampanja i landet för den turkiska folkomröstningen i april om att ge president Erdogan utökade befogenheter.

I den hätska debatten mellan Wilders och Rutte, som bland annat också avhandlade ekonomi, vård och invandring, blev det tydligt att de två som faktiskt under ett och ett halvt år haft ett regeringssamarbete, inte har mycket till övers för varandra. Och Mark Rutte upprepade att han inte kommer att samarbeta med Wilders igen oavsett utgång i valet imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista