Poliser som ska jobba som utredare borde kunna specialisera sig redan under polisutbildningen.
Liberalerna vill avsätta 1,3 miljarder kronor till en generell höjning av lönerna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Liberalerna vill höja polislöner

"Vi föreslår en höjning med 4 000 kronor i månaden"
1:38 min

Liberalerna vill att landets poliser ska få högre lön. I den kommande vårbudgetmotionen avsätter partiet 1,3 miljarder kronor till en riktad lönesatsning för poliser.

– Sverige behöver fler poliser och just nu är det många poliser som hoppar av, det är fler än tidigare. Var femte plats på polishögskolan gapar tom. Det är uppenbart att lönerna för låga. Vi föreslår en höjning med 4 000 kronor i månaden, för Sveriges poliser, säger Jan Björklund (L).

Lönesättning är parternas ansvar, varför lägger ni er i det här?

– Staten är ju part, staten är arbetsgivare åt polisväsendet, samtidigt som staten är ansvarig för rättstryggheten i Sverige. Och det här handlar om rättstrygghet till sist. Vi har en grov gängkriminalitet av hög brutalitet i våra förorter. Vanliga människor får inte villainbrott utredda, samtligt som mängder av poliser hopar av yrket och den utvecklingen måste ändras, säger Jan Björklund.

Att vara polis är i dag ett krävande yrke med låg lön, enligt Liberalerna.
Medianlönen är 32 000 kronor i månaden, men en fjärdedel av landets poliser tjänar under 27 500 kronor, enligt partiet. I den kommande vårbudgetmotionen öronmärker partiet drygt en miljard kronor för att kunna höja polisernas löner. Partiledaren Jan Björklund tycker att satsningen är angelägen.

– Om staten är arbetsgivare och det finns en samhällskritisk funktion så måste staten ytterst ta ansvar för anställningsvillkoren, det kräver vi av andra. Vi kräver av landstingen att de ska ha arbetsvillkor och löner så att finns tillräckligt med personal i sjukvården. Vi kräver av kommunerna att de ska ha det med sin personal. Men när det gäller polisen så är det staten själv som är arbetsgivare, säger Jan Björklund.

Vilken roll spelar lönen för poliserna vilja att vara kvar som poliser?

– Vår bedömning är att den spelar rätt stor roll, säger Jan Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".