Den svenska inflationen stiger

1:39 min

Den svenska inflationen stiger och konsumentprisindex ökar nu i en takt som är nära Riksbankens mål på två procent.

Ser man till ett annat inflationsmått, KPIF, där effekten av Riksbankens egna räntesänkningar är borttagen så är inflationen nu exakt två procent. Men Nordeas chefsekonom Annika Winst är tveksam till att Riksbankens mångåriga kamp mot låg inflation är vunnen.

– Tillfälligt möjligtvis, men det handlar väldigt mycket om energipriserna. Om man rensar för energin så är inflationen fortfarande låg. Det vet Riksbanken och de har börjat prata mer om det också. Tillfälligt har man kopiöst fått upp målet, men det är nog tillfälligt. Vi tror att de kommer fortsätta behöva kämpa, säger Annika Winst.

Inget talar för att Riksbanken tar dagens tvåprocentssiffra som intäkt för att lätta på sin historiskt expansiva politik med minusränta och mycket stora obligationsköp. Den stigande inflationen beror till stor del på högre energipriser men det kan vara högst tillfälligt och inget som Riksbanken kan påverka.

Men riksbankschefen Stefan Ingves tyckte ändå, när han frågades ut av riksdagens finansutskott, att det här var en bra dag. Chefsekonomen Annika Winsth tror att senare under året så kommer inflationstakten att sjunka igen.

– Om man tar långsiktigt så är bedömningen snarare att vi ligger runt 1,5 procent. Sedan kan den mycket väl studsa upp till två procenten, någon enstaka månad till. Men en mer långsiktig trend tror jag snarare ligger närmare 1,5 procent än två procent, säger Annika Winsth.

Ett skäl till att Riksbanken kommer att få problem med att nå inflationsmålet är den pågående avtalsrörelsen. 

– Lönerna har stor betydelse för inflationen och löneavtalen tycks sluta på strax över två procent. Det har historiskt varit svårt att nå inflationsmålet på två procent om man har löneökningar som ligger på de nivåerna. Historiskt har man behövt löneökningar på fyra till fyra och en halv procent för att nå två procents inflation, säger Annika Winsth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista