Holländare i Sverige: "Valet kan få stor effekt på EU"

1:24 min

De bägge holländska medborgarna Elisabeth Schreuder och Karen Haandrikman från Gustavsberg följer debatten noga inför onsdagens val i Holland.

Elisabeth Schreuder och Karen Haandrikman sitter framför teven där nyheterna på tv-kanalen NOS just börjat. Just den här den dagen är det den uppblossade politiska konflikten med Turkiet som toppar sändningen, men annars handlar nästan allt om valet.

Elisabeth Schreuder tycker att alldeles för mycket i valrörelsen kretsat kring Geert Wilders och hans högerpoulistiska och EU- och islamkritiska Frihetsparti, som har chans att bli största parti i valet.

– Det finns väldigt många frågor som egentligen är väldigt viktiga för Holland, men nästan allt handlar bara om hur det kommer att gå för Wilders parti, säger Elisabeth Schreuder.

Hennes granne Karen Haandrikman menar att valrörelsen präglats av ett ovanligt aggressivt språkbruk, och då inte bara från Geert Wilders, utan också till exempel från premiärminister Mark Rutte, från liberala VVD.

Både hon och Elisabeth Schreuder har redan poströstat och de förstår varför omvärlden riktar blickarna mot Holland just nu.

– Vi ser överallt att högerpopulistiska partier blir större och större, och om det blir ett land till så kan det vara viktigt för Europa, säger Karen Haandrikman.

– Jag håller med. Holland är ett litet land, men han är ju EU-skeptiker, det är väldigt mycket anti-EU. Det kan ha en stor effekt på EU tror jag, säger Elisabeth Schreuder, från Gustavsberg utanför Stockholm.

Det bor omkring 10 000 holländska medborgare i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista