Hanaa Singer, UNICEF:s representant i Syrien.
1 av 2
Hanaa Singer, UNICEF:s representant i Syrien. Foto: Hewa Abdelzadeh, Sveriges Radio
Ingången till en grotta som omvandlats till klassrum.
2 av 2
Ingången till en grotta som omvandlats till klassrum, i Idlib. Foto: Khalil Ashawi/UNICEF

Hoppet mitt i blodbadet i Syrien

Förra året korsade 12 000 barn frontlinjer för att göra prov
2:24 min

De senaste dagarna har flera internationella organisationer släppt olika rapporter om att barnen drabbas särskilt hårt av kriget i Syrien som nu pågått i sex år. Men det finns ändå hopp trots de ofattbara grymheter som pågår i landet, säger Unicefs Syrienrepresentant Hanaa Singer, som är på besök i Sverige.

– Många som följer nyheterna känner att situationen i Syrien är dyster. Men för oss som jobbar på plats i Syrien syns ständigt tecken på hopp. Mitt i all ofattbar elände och blodbad ser vi stunder fyllda med hopp som ger oss hopp om mänskligheten. Det säger Hanaa Singer, Unicefs representant i Syrien.

Civila driver skolor oberoende av vem som kontrollerar de områden som de bor i. I vissa delar av Syrien har man omvandlat grottor och andra underjordiska platser till klassrum. Man har även byggt hela lekparker under jord, i enorma tunnelsystem och utrymmen med högt i tak. Skolgången och i vissa fall underjordiska lekparker är det enda normala som finns kvar i de krigsdrabbade barnens tillvaro.

Många barn riskerar livet för utbildning och trotsar det skoningslösa kriget.

– Förra året korsade 12 000 barn från hela landet frontlinjer för att kunna göra sina prov och sedan korsa fronterna igen, för att ta sig hem. Vissa av de var på väg i sju-åtta dagar, säger Hanaa Singer.

– Jag har gjort bra ifrån mig på proven hittils. Min dröm är att bli journalist när jag blir stor så att jag kan prata med folk om deras lidande. Förhoppningsvis är det slut på lidandet när jag är stor och allt kan vara normalt igen, säger 16-åriga Maya i Syrien som Unicef har pratat med.

Hanaa Singer vägrar ge upp om barn som Maya. Att tala om en förlorad generation finns inte i hennes värld.

– Om inte Syriens barn ger upp har inte vi någon rätt att ge upp och tala om en förlorad generation. Jag vägrar att prata om det för att det är barnen som lever under bomber men ändå försöker och strävar efter en bättre framtid, säger Hanna Singer, Unicefs representant i Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".