Piratebay, fildelning
Foto: TT

Telia måste avslöja fildelare - kan nu få kravbrev

Advokat: Vi har invänt mot kravet
1:02 min

Telia måste avslöja tusentals kunders personuppgifter och de kan få kravbrev på 2500 kronor för påstådd fildelning.

Telia måste lämna ut personuppgifterna till 5300 kunder som misstänks för fildelning, rapporterar SVT. Det står klart efter en dom i Patent- och marknadsdomstolen.

En advokatfirma kommer sedan skicka ut kravbrev för de påstådda brotten. Inger Gunterberg, presschef på Telia, säger att företaget inte har något annat val än att följa domen. 

– När vi har ipred-lagstiftning och domstolen tar ett sånt här beslut som tvingar oss att lämna ut uppgifter så måste vi också göra det. Men vi har i skrivelser till domstolen invänt mot kravet på ipred-utlämnandet. 

Ipred-lagen trädde i kraft 2009. Den ger rättighetsinnehavare möjligheten att begära ut information om vem som står bakom ett internetabonnemang när det finns misstanke om brott mot upphovsrättslagen. 

Initiativet att spåra fildelare och skicka kravbrev på omkring 2500 kronor drivs av den danska advokatfirman Njord lawfirm. Om man inte betalar finns möjligheten att det tas till domstol. 

Njord Lawfirm arbetar på uppdrag av filmbolagen som äger rättigheterna. 

Samma krav att få reda på personuppgifter till kunder har riktats mot Bredbandsbolaget och Tele2. Totalt handlar det om över 20 000 adresser som Njord begärt information om.

Relaterat

Mer om IT & internet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".