Hot och våld stänger kommundörrar

2:00 min

Många av Sveriges kommuner låser dörrarna för medborgarna och ökar kontrollen av de som vill in. Det efter att hot och våld mot politiker och anställda har ökat.

Borås är en kommun, som fortsatt ha dörrarna öppna ända till i år, men nu byggs Stadshuset om. Peder Englund är avdelningschef.

– Politikerna i Borås har varit väldigt angelägna om att ha öppenhet mot medborgarna, men nu har vi en samhällsutveckling som gör att vi får tänka till lite grann både när det gäller säkerhet och annat, säger han.

– Därför har man nu fattat ett beslut att vi ska ha låsta dörrar, utom vår huvudentré mot Kungsgatan. Och så får man lov att passera in genom receptionen där man ska anmäla sig, och sedan blir man hämtad av den politiker eller tjänsteman som ska besöka.

Fyra av fem svenska kommuner har i dag låst dörrarna och ökat kontrollen, en stor förändring mot för fem och tio år sedan.

Umeå och Borås har varit ensamma bland de största svenska kommunerna att inte låsa. Men i Umeå utreder man nu frågan samtidigt som Borås gått längre än så.

– Vi ska inte vara naiva. Vi har en utveckling som gör att vi behöver tänka på skydd och sådant. Tyvärr är det så, säger Peder Englund.

Lasse Winberg är ordförande i Offsäk, en organisation för dem som arbetar med säkerhets- och trygghetsarbete i offentlig sektor, och tror att även de få kommuner som fortfarande har dörrarna öppna kommer att tänka om.

– Jag tror att de redan nu funderar på hur man ska förhålla sig. Jag tror inte det står still i de kommunerna heller, när det gäller att hindra hot och att hot sätts i verket.

Det som påskyndat den här förändringen är vad man upplever som en hotfullare atmosfär mellan medborgarna och Sveriges kommunpolitiker och tjänstemän.

Malin Ekblad är säkerhetschef i bland annat Skurup, vars kommunalråd avgick i måndags, efter att bland annat ha utsatts för ett brandattentat.

– Jag tycker vi ska fortsätta vara ett öppet samhälle, men vi måste också väga för- och nackdelar med att vi har ett helt öppet kommunhus, jämfört med att vi stänger och har koll på vilka människor som går in och ut, säger hon.

Ronneby är en annan kommun som valt att låsa dörrar och öka kontrollen. Hans Göran Karlsson, som arbetat 40 år inne i stadshuset, säger så här om det.

– Då var det öppet, alla dörrar, folk kunde gå in och ut i korridorerna, precis som det passade.

Var det bättre så?

– Det känns så, säger Hans Göran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista