Mexikansk FN-protest mot Donald Trump

1:28 min

Den mexikanske oppositionsledaren Andres Manuel Lopez Obrador har rest till USA för att lämna över 10 000 namnunderskrifter till FN, i protest mot Donald Trumps beslut att bygga en mur mot Mexiko. Samtidigt har över 600 företag anmält sitt intresse att bygga muren.

– Jag har kommit för att visa mitt stöd och min solidaritet med er migranter som nu hotas av president Donald Trump, sa den mexikanske oppositionsledaren Andres Manuel Lopez Obrador när han igår höll ett möte med migranter i New York.

Andres Manuel Lopez Obrador, som kallas AMLO i folkmun, har under flera decennier stått i centrum för mexikansk politik men än så länge inte lyckats nå presidentposten. Han leder nu i opinionsmätningar inför presidentvalet 2018, delvis på grund av hans tydliga ställningstagande mot Donald Trump - som står i stark kontrast till Mexikos sittande president Enrique Peña Nietos mer undflyende hållning gentemot den amerikanske presidenten.

AMLO planerar att idag lämna över 10 000 namnunderskrifter till FN i protest mot den mur som Trump vill bygga mot Mexiko, och mot hans behandling av migranter. Trump vill göra det enklare att deportera papperslösa som befinner sig i USA. Andres Manuel Lopez Obrador ska också lämna över namnunderskrifterna till interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter.

Samtidigt avancerar Trumps murbygge längs USAs södra gräns. Upphandlingen har påbörjats, och över 600 företag har anmält intresse om att bygga muren, som enligt Vita Huset ska bli 6 meter hög och bestå av cement.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista