Nenad Lazic från Volvo Cars visar självkärares bil.
1 av 2
Nenad Lazic från Volvo Cars visar självkärares bil. Foto: Carin Holmberg/Sveriges Radio
Nenad Lazic från Volvo Cars visar självparkerande bil.
2 av 2
Nenad Lazic från Volvo Cars visar självparkerande bil. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio

Självkörande bilar påverkar stadsutvecklingen i Göteborg

"Framtidens teknik är redan här"
1:50 min

Med bilar som parkerar själv kan framtidens parkeringshus byggas med mindre yta och i andra miljöer än i dag.

I dag redovisade Göteborgs Stads parkerings bolag ett projekt ihop med Volvo Cars om självparkerande bilar.

– Framtidens teknik är redan här. Det går mycket fortare än man tror. Det finns förstås många utmaningar kvar men den självparkerande bilen är delvis redan här säger Maria Stenström, vd på Göteborgs stads parkeringsbolag.

– Först så kör jag och scannar av luckor och sedan har jag möjlighet att kliva ur bilen och via mobilen få den att parkera mellan de här två bilarna.

Nenad Lazic från Volvo Cars visar hur den stora bilen helt förarlöst backar in mellan två bilar i ett parkeringshus i Göteborg.

Demonstrationen är ett exempel på hur framtidens självkörande bilar öppnar nya möjligheter. Med en bil som parkerar själv och kör fram till dig när du behöver den så kan bilarna packas tätare och parkeringshusen byggas lägre i tak och i andra miljöer än i dag.

Redan i dag påverkar tekniken planeringen när det ska byggas nytt.

– De nya stadsdelar vi planerar nu, är inte byggda förrän om 10 till 15 år och då är det ganska sannolikt att många fler sådana här bilar är i omlopp. Så vi måste ta hänsyn till det redan nu, säger Maria Stenström, vd på Göteborgs stads parkeringsbolag.

Projektet om självparkerande bilar som redovisades i dag ingår i ett större samarbete mellan Göteborgs Stad och Volvo Cars om självkörande bilar som startade redan 2013.

Teknikutvecklingen går snabbt och i november i år ska en statlig utredning redovisa sina förslag hur självkörande fordon ska kunna introduceras i allmän trafik.

– Jag ser att det finns stora möjligheter med den här typen av teknik framöver. Jag tror också att det är rimligt att anta att det är med parkeringslösningar som mycket kommer börja när vi talar självkörande säger Jonas Bjelfvenstam, statlig utredare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".