Partierna – mandat för mandat

Nederländernas parlament har 150 platser.
76 platser krävs för majoritet.
28 partier ställde upp. 
De här partierna blev störst, enligt vallokalsundersökningarna.

Ser du inte grafiken? Ladda om sidan!
Observera att siffrorna är preliminära och ändras under tiden som rösterna räknas. Siffrorna anges i procent. För preliminära mandat, se slutet av sidan.

Folkpartiet (VVD) är ett liberalt, frihandels- och EU-vänligt parti under ledning av Mark Rutte (född 1967), som varit premiärminister sedan 2010. Har på sistone skärpt tonen mot invandrare som inte vill integreras.

Frihetspartiet (PVV) är skarpt EU- och islamfientligt under ledning av Geert Wilders (född 1963). Samarbetar med bland andra franska Marine Le Pens Nationella fronten.

Kristdemokraterna (CDA) leds av Sybrand Buma (född 1965) som fått partiet att växa igen efter ett katastrofval 2012. Klassiskt högerparti, som dock ogillar EU:s Ukraina-avtal.

D66 är ett socialliberalt parti, starkt EU- och invandringsvänligt, under ledning av Alexander Pechtold (född 1965). Har vuxit stabilt på senare år.

Groen Links är ett miljöparti med dragning åt vänster. Partiledaren Jesse Klaver (född 1986) har gjort succé i årets valkampanj.

Samtliga mandat

Parti, Mandat (2017-03-16)

Folkpartiet (VVD) 33

Frihetspartiet (PVV) 20

Kristdemokraterna (CDA) 19

Demokraterna 66 (D66) 19

Socialistpartiet (SP) 14

Miljöpartiet (GroenLinks) 14

Socialdemokraterna (PvdA) 9

Kristliga Unionen (CU) 8

Partiet för Djuren (PvdD) 5

Pensionärspartiet (50PLUS) 4

Reformerta samhällspartiet (SGP) 3

DENK 3

Forum för Demokrati (FvD) 2

Källa: TT/Süddeutsche Zeitung/NOS.nl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista