24 miljoner kan förlora sjukförsäkring i USA

Splittring om ny sjukförsäkring i USA

0:41 min

I USA tornar problemen upp sig för president Donald Trumps och republikanernas förslag till ny sjukförsäkring.

Oppositionen är hård efter en rapport i går om att 24 miljoner människor riskerar att förlora sin försäkring med Trumps alternativ.

–  Trumpcare är en mardröm. Vi kommer att kämpa emot med näbbar och klor, sa Chuck Schumer, demokraternas ledare i senaten.

Han kritiserade att republikanerna vill genomföra stora skattesänkningar för höginkomsttagare med hjälp bland annat av besparingar i sjukförsäkringen.

Republikanerna har redan stora problem att få igenom sitt förslag till ny sjukförsäkring i kongressen, trots att de har majoritet där.

Partiet är splittrat om hur den nya sjukförsäkring som de utlovat de senaste sju åren ska se ut.

Rapporten från kongressens oberoende budgetkontor igår om förslagets effekter gör det inte lättare. Enligt budgetkontoret riskerar 24 miljoner människor att förlora sin försäkring under de kommande tio åren.

Budgetkontoret har räknat fel, sa hälsoministern Tom Price.

– Vi tror tvärtom att fler kommer vara försäkrade med vårt förslag, sa Tom Price.

Det hindrar inte att många republikaner i kongressen är oroade. Deras väljare har fått löften om att alla ska täckas av en sjukförsäkring som ska vara både billigare och bättre än i det nuvarande systemet.

Republikanen Paul Ryan, talman i representanthuset, pekade på budgetkontorets uträkning att det nya förslaget skulle kosta mindre än dagens så kallade Obamacare och att premierna skulle sjunka på sikt.

De republikaner som oroar sig mest över kostnader för försäkringen och ökade underskott är inte heller nöjda.

– Det faktum att republikanernas välfärdsplan inte är lika dålig som Obamacare betyder inte att det är bra. Den är inte bra, sa Mo Brooks kongressledamot från Alabama.

Det nya republikanska förslaget har fortfarande offentligt stöd av president Donald Trump. Presidenten hjälper till att plädera för det bland tveksamma kongressledamöter.

En artikel på etablissemangskritiska högersajten Breitbart News idag antyder att Paul Ryan har vilselett presidenten om det nuvarande förslagets chanser att få stöd i kongressen.

Ryan är övertygad om att förslaget ska kunna genomföras, men hittills ser det ut som att det kan bli svårt i representanthuset och i senaten fattas fortfarande det antal senatorer som krävs för att förslaget ska passera där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista