Bilden på det enorma beslaget släpptes i dag, 14 mars, och visar de över 10 000 vapen som spansk polis, i samarbete med Europol, beslagtagit.
1 av 3
Bilden på det enorma beslaget släpptes i dag, 14 mars, och visar de över 10 000 vapen som spansk polis, i samarbete med Europol, beslagtagit. Foto: HO/TT

Luftvärnskanoner i jättelikt vapenbeslag

Spansk polis har i en insats beslagtagit över 10 000 vapen, inklusive luftvärnskanoner. Den enorma vapensamlingen ska enligt polisen ha varit avsedd att säljas till terrororganisationer och till kriminella organisationer.

Fem personer har gripits misstänkta för vapenhandeln.

"De beslagtagna vapnen skulle gå åt snabbt på den svarta marknaden och det fanns en betydande risk att de skulle hamna i händerna på organiserade kriminella grupper och terrorister", skriver polisen i ett uttalande.

Bland vapnen finns omkring 9 000 automatvapen och 1 000 gevär, 400 haubitsar, luftvärnskanoner, granater, pistoler och revolvrar.

Beslagen gjordes på flera platser i Spanien i januari i samarbete med Europol. Men först nu har bilder publicerats som visar omfattningen av vapenhandeln. Polisens lyckade insats påbörjades efter spaning som inleddes efter attentatet mot ett judiskt museum i Belgiens huvudstad Bryssel 2014, då fyra människor mördades.

De misstänkta vapenhandlarna ska enligt polisen lagligt ha köpt kasserade vapen, som varit ur funktion. De ska därefter ha gjort dem funktionsdugliga igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".