Donald Trump höll tal. Foto: Chip Somodevilla/TT.
Donald Trump under talet. Foto: Chip Somodevilla/TT.

En av Trumps deklarationer har läckt

Tjänade 1,3 miljarder kronor 2005 och betalade 25 procent i skatt
0:53 min

Donald Trump har vägrat att lämna ut sina deklarationer. Men siffror från 2005 har nu skickats till en journalist och publicerades under natten på tv-kanalen MSNBC.

– Deklarationen visade enligt de två sidor som visades upp att Donald Trump under det året, alltså 2005, tjänade 150 miljoner dollar och betalade 38 miljoner i skatt, det är ungefär 25 procent och inte särskilt anmärkningsvärt, säger Inger Arenander, Sveriges Radios korrespondent i Washington.

Det är en högre skattesats än genomsnittet betalar, men lite lägre än genomsnittet för höginkomsttagare.

Vita huset har i stort sett bekräftat att uppgifterna från 2005 är korrekta. Inga dokument har släppts, men Vita huset kommenterar att Trump hade ett ansvar att "inte betala mer skatt än lagen krävde".

– Skälet till att det här får så mycket uppmärksamhet är att Trump under sin kandidatur och sen också har vägrat att offentliggöra sina deklarationer, vilket alla presidenter före honom har gjort. Och det har då antytts att det har att göra med kopplingar som han inte vill visa, till exempel med Ryssland, säger Inger Arenander. 

Enligt Vita huset kommer Trump inte att offentliggöra sina deklarationer, trots att över 200 000 personer har skrivit på ett krav om att han ska göra det. Nu har deklarationen från 2005 alltså publicerats

– Vita huset anser att tv-bolaget har brutit mot lagen som publicerat uppgifterna, men det tillbakavisar MSNBC, säger Inger Arenander. 

Relaterat

Mer om Donald Trump

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".