Geert Wilders svarar på frågor under valdagen.
Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Wilders på valdagen: Frihet och islam inte kompatibla

Han hoppas på seger i dagens val
1:49 min

Den kontroversielle och islamfientlige politikern Geert Wilders hoppas på seger i dagens val i Nederländerna. Det sade han till en stor klunga journalister som samlats utanför den vallokal där landets mest kände politiker rest för att rösta.

Sveriges radios utsända reporter Jens Möller och flera andra journalister fick möjligheten att ställa några frågor till PVV:s partiledare Geert Wilders efter hans besök i vallokalen i dag. Så här svarade han på frågan om han blir landets nästa premiärminister. 

– Det skulle vara fantastiskt och är förstås min målsättning. Det här är en viktig dag för vår demokrati och jag hoppas att så många som möjligt tar sig ut till valurnorna. 

Man ska komma ihåg att de traditionella partierna har sagt sig inte vilja samarbeta med honom, vare sig i en regering eller att ha Wilders PVV som stödparti för en minoritetsregering. Men Wilders har inte gett upp hoppet om att ändå kunna vara med och regera här i Nederländerna.

Kommer er valrörelse ha varit ett misslyckande om ni inte hamnar längst upp på listan efter dagens val? 

– Nej, även om vi inte vinner har våra kärnfrågor hamnat högt upp på den politiska agendan. Under kampanjen har vårt inflytande växt för varje dag, vilken är en fantastisk bedrift. 

Hur mycket har situationen med Turkiet hjälpt er, anser du? 

– Det kan ha hjälpt till men det har samtidigt varit framgångsrikt för den sittande premiärminister och hans parti. Men jag vill tillägga att det här valet är större än Turkiet-frågan, det handlar om Nederländernas framtid. Och huruvida det är folket eller den politiska eliten som bestämmer. 

Geert Wilders är känd för sina skarpa islamfientliga uttalanden, och även dömd i vintras för diskriminering av marockaner.

En av journalisterna i klungan frågade Wilders vad han vill säga till muslimer som känner sig kränkta av hans uttalanden om att bland annat förbjuda Koranen här i Nederländerna.

– Om ni inte gillar mina idéer, res någon annanstans. Det här är ett fritt land och jag anser inte att islam och frihet är kompatibla med varandra, säger PVV:s partiledare Geert Wilders, utanför en vallokal i Nederländerna.

Mer om Valet i Nederländerna 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".