Finansmarknadsminister Per Bolund (S) och en bild på ett flygplan i luften.
Finansmarknadsminister Per Bolund (S). Foto: Janerik Henriksson/TT, Matthias Schrader/TT

Regeringen vill införa omdiskuterad flygskatt

Per Bolund (MP): Vi ser att utsläppen ökar
1:24 min

Regeringen tänker införa den omdiskuterade förslaget om flygskatt i samband med budgeten i höst. Flygresor inrikes och inom EU kommer att kosta 80 kronor och långflygningar upp till 430 kronor per resa.

Biträdande finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kallar det en grön skatteväxling där skatteintäkterna från flygresor ska gå till att sänka kostnaden för den första anställda i småföretag.

– Ja det är förslag som vi kommer att ha med i höstens budget och som planeras att genomföras första januari 2018. Det handlar om att en högre skatt på miljöpåverkan på flyget och använda de intäkterna vi får för att kunna sänka kostnaderna för att kunna anställa i små företag.

Regeringen lägger alltså det omdiskuterade förslaget om flygskatt i höstens budget och räknar därmed att det ska gå igenom i riksdagen.

Stark kritik har förts fram från oppositionen mot en flygskatt. En skatt som för övrigt flera länder redan har till exempel Storbritannien och Tyskland. Bland annat har regionala flygplatser kritiserat förslaget liksom flera stora flygbolag.

– Nu delar inte utredningen den bedömningen utan att effekterna är mycket små regionala effekter, säger Per Bolund.

Regeringen räknar med att få in cirka 1,7 miljarder kronor på flygskatten som ska börja gälla den första januari nästa år.

Inrikesresor och resor i EU kommer att kosta 80 kronor mer per resa och långflygningar upp till 430 kronor per resa.

En grön skatteväxling genomförs genom att inkomsterna från flygskatten ska gå till att minska kostnaden för den först anställde som små handelsbolag och aktiebolag gör.

Det sker genom nedsättning av arbetsgivaravgiften och Per Bolund räknar med att det kan bli tiotusentals nya jobb.

– Det är 300 000 företag som omfattas och om bara en tiondel genomför det här blir det 30 000 nya jobb, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".