V kräver mer pengar till förlossningsvård

1:55 min

Krisen i den svenska förlossningsvården är akut, enligt Vänsterpartiet. Ett av partiets viktigaste krav i de pågående budgetförhandlingarna med regeringen är att verksamheten ska få mer pengar - redan i år.

- Vi ser ju att det är en stor kris i dag. Att bli förälder ska ju vara ett de finaste ögonblicken i ens liv men många ser fram emot förlossningen med oro, för man vet att det är ont om platser och man läser krisrapporterna i media. Nu vill vi göra något åt det här, och göra en riktig storsatsning på förlossningsvården över hela Sverige, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

Vad innebär en storsatsning?

- Förra gången fick vi 400 miljoner kronor per år. Jag hoppas att det blir mer den här gången, och att det inte bara blir en engångssatsning, utan något som fortsätter.

Just nu pågår förhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet om den kommande vårbudgeten, som ska presenteras i mitten av april.

Ett av Vänsterpartiets prioriterade krav är en riktad satsning på förlossningsvården, med start redan i år.

Läget är mycket ansträngt, enligt Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt, som beskriver problemen så här:

- Det är att barnmorskor inte orkar, därför att det är så stor arbetsbelastning. det är att vi har stor barnmorskebrist, vi måste utbilda många fler, och då ska de få riktigt bra villkor med betald utbildning. På en del håll ser vi rena neddragningar i förlossningsvården, därför att man har ekonomisk kris, och då måste vi kliva in och ge ett ordentligt stöd, säger han.

Förlossningsvården är ju landstingens ansvar. Varför ska staten gå in med pengar?

- Därför att det är så uppenbart att pengar fattas.

Ska alla landsting få pengar eller bara några?

- Vi ser att det här behovet finns över hela landet, säger Jonas Sjöstedt.

Regeringen och Vänsterpartiet har redan i en tidigare budgetförhandling enats om mer resurser till förlossningsvården - och andra insatser för att stärka kvinnors hälsa. Under en fyraårsperiod - med start 2016 - avsätts totalt 400 miljoner kronor per år.

Men nu drar Jonas Sjöstedt alltså slutsatsen att det är för lite.

- Jag hoppas och tror att regeringen ska lyssna på det här, men det är en hård budgetförhandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista