Tyskland vill öka trycket på sociala medierföretag

1:33 min

I Tyskland kan det bli straffbart för Facebook och andra sociala medierföretag att inte radera exempelvis förtal, hot och andra olagligheter. Om lagförslaget går igenom som planerat före förbundsdagsvalet i höst riskerar företagen dryga böter.

Sedan det visar sig att sociala medierföretagen inte uppfyller sina frivilliga åtaganden att ta bort kränkande och osanna kommentarer på sina plattformar vill justitieministern öka trycket på företagen.

– Det är alldeles för lite straffbart innehåll som raderas och det sker alldeles för långsamt, sade socialdemokraten Heiko Maas.

Uppenbarligen tar inte företagen sina användare och kunder på allvar konstaterade han sedan en undersökning visat att Facebook bara tar bort 39 procent av straffbara kommentarer som har anmälts till företaget. Twitter hade bara tagit bort en procent.

Ett nytt lagförslag ålägger Facebook, Twitter och Google att radera hot och kränkningar inom 24 timmar efter att det anmälts. Annars riskerar de böter på upp till 50 miljoner euro, nära en halv miljard kronor.

Företagen måste också tillhandahålla enkla rutiner för att anmäla olagligt innehåll och regelbundet redovisa hur de hanterar anmälningarna.

Lagförslaget är det strängaste i sitt slag i Europa mot social medierföretag. Diskussionen om företagens ansvar för den möjlighet de erbjuder att sprida förtal och lögner har pågått under längre tid i Tyskland.

Frågan har blivit ännu mer aktuell inför höstens förbundsdagsval då man räknar med en ökning av smutskastning och desinformation på nätet.

Kristdemokraterna stödjer också förslaget som därmed har möjlighet att gå igenom före sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista