USA anklagar ryska spioner för jättehack

0:50 min

Två FSB-agenter och två lejda hackare anklagas för att ha utfört hacket där miljontals användarkonton läckte från Yahoo.

Amerikanska justitiedepartementet ska i dag väcka åtal mot fyra personer som bland annat ska ha varit inblandade i en stor läcka av användaruppgifter från Yahoo. Två av personerna arbetade enligt uppgifterna på den ryska säkerhetstjänsten FSB och två ska vara hackare anlitade av Ryssland. Det rapporterar Washington Post.

Datastölden från Yahoo innehöll uppgifter om 500 miljoner användarkonton och det ska ha skett 2014. Förutom stölden det ska de också ha gjort sig skyldiga till stöld av affärshemligheter och ekonomiskt spionage. 

De två FSB-agenterna och en av hackarna befinner sig i Ryssland som USA saknar utlämningsavtal med så det är tveksamt om de kommer kunna ställas in för rätta. Den fjärde personen greps i Kanada i går.

Personerna från FSB arbetade med myndighetens avdelning för att utreda cyberbrott. 

Detta åtal ska inte ha något att göra med händelserna under amerikanska valet förra året. Där anklagas Ryssland för att ligga bakom hack mot demokraternas e-post och att ha försökt påverka valutgången.

FBI och USA:s justitiedepartement har inte officiellt bekräftat uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista