Småpartier framåt i valet – men ingen spräcker 20 procent

2:36 min

I dag går Nederländerna till val för att välja ett nytt parlament. Det mesta tyder på ett högt valdeltagande och att det kommer att bli ett komplicerat pussel att få ihop en regering eftersom inget parti väntas få mer än 20 procent av rösterna.

Väljaren Ernst Dehrmans från Haag tycker att det allt för stor uppmärksamhet riktats mot högerpopulisten Geert Wilders i valrörelsen.

– Det är synd eftersom Gert Wilders inte har någon reell chans att hamna i regeringsställning och uppmärksamheten på honom har lett till att kampanjen aldrig riktigt gått på djupet, säger Ernst Dehrmans.

Han själv röstade på D66, ett socialliberalt EU-vänligt parti som allmänt i landet pekas ut som en mycket trolig koalitionspartner till premiärminister Mark Ruttes VVD.

Men det kommer nog krävas minst fyra partier för att bilda en regering eftersom samtliga av de störta partierna för första gången ser ut att hamna under 20 procent av rösterna.

Totalt tror man att uppemot 15 partier kommer att lyckas ta minst ett av parlamentets 150 mandat. Och flera av dom mindre partierna kan komma att bli föremål för regeringssamtal under de kommande månaderna.

Denise från Haag röstade på Kristen Union, ett konservativt kristet parti som i dag har fem platser i parlamentet. Hennes viktigaste fråga var sociala orättvisor.

– Jag är kristen och de bryr sig om att bygga broar mellan människor. Men de ser efter rmänniskor som har det sämre, säger hon.

En av valets stora vinnare ser ut att blir det gröna vänsterpartiet, GL.

Läraren Anora Kojman röstade på dem för att de drivit frågan om mindre klasser i skolorna och att barnen inte ska behöva välja skola så tidigt i åldrarna.

– Nu måste barn välja väldigt, väldigt tidigt. Och de vill ändra på det, säger hon.

Grön Vänsters unge och karismatiske partiledare Jesse Klavers Hymlar inte med att han vill vara med och regera när han möter oss journalister utanför parlamentsbyggnaden här i Haag.

– Jag tror att vi kommer spela en avgörande roll i regeringsförhandlingarna. Vi vill ha en mitten-vänster-regering och inte en högerregering. Och som det ser ut nu så har högern inte majoritet, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista